Hervormd Vollenhove.nl

Hervormde gemeente Vollenhove - Sint Jansklooster

▶ Kerkdiensten luisteren

Eenheid

Klik hier om te delen via Whatsapp

Efeziers 4:1-16

Link naar Efeze 4

‘Span u in om door de samenbindende kracht van de ​vrede​ de eenheid te bewaren die de Geest u geeft.’ Zo’n zin moet je misschien wel drie keer lezen voordat je begrijpt wat Paulus bedoelt. En dan nog is het niet eenvoudig, maar tegelijk vind ik het een pareltje!

De eenheid in de gemeente is een gave van de Geest, zegt Paulus. De eenheid is gegeven. De gemeente is één. Hoe vaak we ook kunnen mopperen op de gemeente, omdat ze los zand lijkt, of omdat er weinig naar elkaar omgezien wordt… ze is één! Daar zorgt de Geest voor door ons aan het hoofd, Jezus Christus, te binden. Onze eenheid is niet gelegen in wat wij allemaal voor leuke dingen met elkaar doen. Onze eenheid is verankerd in Jezus!

Maar die overtuiging van Paulus is geen reden om achterover te leunen, armen over elkaar en niets te doen. Nee, die overtuiging vraagt van onze kant om inspanning. In we mogen werken aan eenheid. We mogen die eenheid die er in Christus is, ook daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Het is zo en tegelijk moeten we er aan werken. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar ik vind het geweldig. Want aan de ene kant hangt het dus niet van mij af en of ik nu wel zo goed presteer. Maar aan de andere kant doet het er ook toe wat ik doe. Kortom, ik mag meedoen, ik wordt niet buitenspel gezet. En tegelijk is het heel ontspannen, want het eindresultaat staat al vast! Ontspannen aan de slag, zo mag het werk in de gemeente zijn!

Blogoverzicht