Hervormd Vollenhove.nl

Hervormde gemeente Vollenhove - Sint Jansklooster

▶ Kerkdiensten luisteren

Schulden

Klik hier om te delen via Whatsapp

Deuteronomium 15:1-11

Link naar Deuteronomium 15

Het volk Israël kent een bijzondere sociale voorziening: elk zevende jaar worden alle schulden kwijtgescholden! Een voorziening die in ons kapitalistisch systeem ondenkbaar is. Dit is een bom onder het bankwezen, dat onze economie draaiend moet houden. Van waar dit enorme verschil?

Het heeft te maken met een belangrijk uitgangspunt: van wie is hetgeen je hebt? Wij zullen zeggen: dat is van mij, ik heb het eerlijk verdient. En dus: als iemand iets wat van mij is wil lenen, dat moet hij dat ook teruggeven. Ik ben de rechtmatige eigenaar!

Israël zegt het anders: alles is van God en alles wat ik heb, heb ik van Hem te leen gekregen. Hij heeft het mij gegeven om daar het goede mee te doen. En zo heeft Hij ook mijn buurman het nodige gegeven. En wij geven alles na zeven jaar terug aan God, zodat Hij het opnieuw eerlijk onder alle volksgenoten kan verdelen.

Wat een andere manier van met bezit omgaan! Inderdaad ondenkbaar in onze samenleving… Maar ik vind het wel een schitterende visie op bezit. Het zal de economie niet ten goede komen. Maar hoogstwaarschijnlijk de samenleving wel!

Blogoverzicht