Hervormd Vollenhove.nl

Hervormde gemeente Vollenhove - Sint Jansklooster

▶ Kerkdiensten luisteren

Liveblog vanuit Albanie

Jeugd 18+ is deze week in Albanie. Elke dag zal er in dit nieuwsbericht een verslag van de dag worden toegevoegd.

Dag 6:

Vanochtend mochten we na het ontbijt direct de auto in om met zijn allen te vertrekken naar Korça. We hebben een kleutelschool bezocht. De kinderen waren erg enthousiast. We hebben eerst wat dansjes met ze gedaan om los te komen. Vervolgens kregen we nog wat uitleg over hoe het daar op school gaat. Daarna hebben we de kinderen het speelgoed gegeven. Ze waren dolenthousiast. Dit deed iedereen goed. Hierna hebben we een markt bezocht met tweedehands spullen. Vervolgens moesten we aanstalten maken om Bram naar het station te brengen, want die moest zijn bus halen. Wat bleek, we waren zelfs nog zo op tijd dat Bram met een bus eerder naar Tirana kon vertrekken. Nadat Bram goed terecht was gekomen zijn we met de groep verder gegaan, de stad in. Hier hebben we eerst met zijn allen wat gedronken. Daarna hadden we de tijd om de stad te verkennen. Hier zijn de nodige souvenirs gekocht. Ook hebben we een ijsje gegeten, wat na onze beleving al wel een jaar zo in het vriesvak lag. Om 13.45 hadden we weer afgesproken bij de kathedraal, om hierna met zijn allen crèpes te gaan eten. Johan en Zwanie tipten ons nog over een leuk parfum winkeltje, we konden het natuurlijk niet laten om even te kijken, conclusie, ze hebben op een dag vast nog nooit zoveel omzet gedraait, er is namelijk wel meer dan 10000 lek doorheen gegaan. Dus we hoeven niet meer te stinken. Toen mochten we weer de auto in om ons te verplaatsen naar het kruis. Dit was ook erg mooi en een goede workout. Hierna gingen we nog gezellig wat drinken met zijn allen om ons vervolgens te verplaatsen naar een restaurant voor het diner. Dit werd voor iedereen een carbonade en gedeelde patat, en geloof me, die mochten ze vaak bijvullen. Na het diner kon je merken dat bij iedereen de puf een beetje op was. Zo is een enkeling terug gegaan naar het hotel om al lekker te gaan slapen en heeft de rest zich nog even vermaakt in het activiteiten centrum. Morgen weer een drukke dag voor de boeg, tot latersss!!

Dag 5:

Vanochtend mochten we voor de verandering weer vroeg uit bed. Na het ontbijt werd de groep in tweeën gesplitst. Het ene deel ging klussen bij het huis waarvoor we al het geld hebben ingezameld. De andere groep zou in de eerste instantie het magazijn gaan opruimen, maar alles gaat op z'n Albanees, dus daar is niks van gekomen. Groep 1 (de klusgroep) heeft nieuwe latjes op het plafond bevestigd, bedrading getrokken in het huis en de nieuwe goot in de lak gezet. Tijdens de ochtend pauze kreeg de groep Raki aangeboden door het gezin. Dit is een zelf gebrouwen alcoholische versnapering. Deze smaakte naar nagellak remover, het brande bijna onze slokdarm weg. Maar het aanbod werd zeker gewardeerd. Groep 2 heeft markten bezocht en boodschappen gedaan. Toen kwamen we allemaal weer samen voor de lunch. Echter hebben we voor de lunch nog een indrukwekkend en schokkend verhaal gehoord. Namelijk het verhaal over de bloedwraak. Dit is het opzoeken op internet zeker waard. De oplossing is blijkbaar het weggeven van een baby, wat voor ons ook een enorme cultuurshock was. Doe je dit niet, dan blijft de wraak door lopen. Na de lunch hadden we nog even de tijd om ons om te kleden. Hierna gingen we naar Qafezezi, naar een school. Hier hebben we leuke activiteiten gedaan met de kinderen, onder andere kleien, sporten en natuurlijk veel (glitter)tattoos gezet. Hierna konden we weer terug naar Erseke. De dames hadden voor ons een typisch Albanees recept gemaakt. Dit viel niet bij alle Hollanders even goed in de smaak. Dus het yoghurt toetje gleed erin en de bakjes waren goed gevuld. Na het diner had Marco nog wat leuks in de planning staan, maar doordat niet iedereen meer even fit was, werd dit uitgesteld. Echter heeft Marco ook een deel van de groep voor de gek gehouden, want karaoke stond blijkbaar nooit op de planning. Er werd flink pingpong gespeeld. Echter nam de juegd geen genoegen met geen karaoke en hebben ze volgens de begeleiding zeer ongepaste muziek gedraaid, waar humor zeker voor nodig was. Ook hebben we gezellig een potje gepest onder het genot van een lokaal biertje en fris. Het was weer een zeer geslaagde dag. Op naar een dag vol ontspanning. Tot morgenn!!

Dag 4:

Vanochtend mochten we weer vroeg op voor het ontbijt. Voor het eerst van de week hadden we weer eitjes op zn Hollands. Namelijk, met normale hoeveelheden olie. Dit smaakte weer dikke prima. Een bijzondere gebeurtenis die vermeld moest worden, alle mannen hebben de afwas gedaan na het ontbijt, en dit liep na horen zeggen als een (symbolische) trein. Hierna is een groep de bergen in geweest en is de rest gaan ploeteren met hout. De groep die de bergen in ging had een perfecte timing, want een bepaald persoon was haar telefoon verloren, die lag nog ergens in de bergen, dus konden we terug. Maar gelukkig was al het werk klaar toen ze aankwamen bij de rest van de hardwerkende groep. Vanaf dat moment was het chaos. Er kwamen namelijk nog 2 ladingen met hout, maar we hadden ook nog een sport middag met de kinderen staan. Maar gelukkig verliep alles op zn Albanees en kwam het allemaal goed. Voor de lunch is er weer een groep meegeweest met het wegbrengen van de maaltijden. Inmiddels zijn zij de Albanese taal machtig, ookal worden de geleerde woorden nog wel eens op de verkeerde momenten gebruikt. Voor het aanbreken van de sportmiddag werd t nog even spetteren bij de afwas. Daarna kon iedereen zijn of haar energie volledig kwijt tijdens de vele sporten bij de sportmiddag. De macarena verliep nog wat stijfjes, maar daarna kwam het fanatisme naar boven en werd er op het scherpst van de snede gespeeld. Voetbal, basketbal, touwtje springen en armbandjes maken (knutselen) waren de onderdelen die gekozen konden worden. De middag was erg geslaagd en zowel de kinderen als de begeleiding heeft het leuk gehad. Hierna konden we nog een lading hout stapelen en dit ging weer superr. Daarna volgde het diner, dit was voor sommigen perfect, want die misten de aardappel. We hadden namelijk gebakken aardappels met groente en kip + nog een lekker toetje. Maar dit toetje werd door de verpleegkundigen uit de groep al snel vergeleken met exsudaat, hierna vond niet iedereen het toetje meer even lekker. Na het diner hadden we een spel van Bram. Dit kwam er uiteindelijk op neer dat we met elkaar hebben gedeeld hoe we op sommige punten in het geloof en het leven staan. Dit waren diepgaande gesprekken met veel emoties. Om deze succesvolle dag af te sluiten hebben we (met enige moeite om binnen te komen) in het restaurant van het hotel een borreltje met elkaar gedronken. En nu is het weer tijd om te slapen, want morgen hebben we weer een volle dag!!

Dag 3:

Vanochtend zaten we om 8.00 uur aan het ontbijt. Vervolgens gingen we onze plannen voor de dag doornemen. Na het ontbijt zijn we begonnen met het opruimen van een behoorlijk rommelige ruimte. Hier moest namelijk later op de dag (niet wetende hoe laat) de 'vloer' op worden gelegd. Hier zijn we met een heel koppel mee bezig geweest. Tijdens het opruimen was er natuurlijk ook nog ruimte voor een lolletje met de gevonden voorwerpen. Een ander clubje heeft wat kleding opnieuw ingepakt en boodschappen gedaan. Kort voor de lunch mochten er 3 mensen met Zwanie mee, maaltijden rondbrengen. Het was weer erg mooi om te zien hoe dankbaar de mensen zijn. Ook konden we het cultuurverschil goed merken tijdens deze rondgang. Er was namelijk een mevrouw geïrriteerd, omdat ze ons niks kon schenken, omdat we hier simpelweg geen tijd voor hadden. Hierna hebben we met zijn allen geluncht. Na de lunch heeft een groepje de voorbereidingen gedaan voor de beauty middag en is er een groep verder gegaan met klussen. De beauty middag zelf was ondanks de geringe opkomst een groot succes. Het klussen heeft ook een zeer mooi resultaat opgeleverd, de ruimte was bijna niet meer te herkennen. Tussen alle drukte door, hadden we voor het diner nog even de tijd om terug te gaan naar het hotel. Ook was er een groep die in de middag met Johan mee is gegaan de bergen in. Hier hebben zij een mooi stuk gereden en genoten van de omgeving. Zo werd er hard gewerkt, maar af en toe is er ook zeker ruimte om te genieten. Na het diner hebben we met zijn allen boer zoekt vrouw kunnen kijken. Vanavond werd het voor ons allen echter wat rustiger, omdat we klachten hadden ontvangen over onze drukte van gister avond (oeps). Dus iedereen ligt vanavond op tijd in bed, dus morgen allemaal weer fris en fruitig.

Dag 2:

Vandaag was de eerste actieve dag van onze reis. Vanochtend om 8.45 vertrokken we vanaf het hotel naar het activiteiten centrum. Hier hebben we de rest van de dag door gebracht. Eerst hebben we lekker ontbeten, waarna we een kerkdienst mochten bijwonen. Hier hebben we veel dankbare en mooie mensen de hand mogen schudden. Tijdens de preek gingen een paar van ons mee om met de kinderen te kleuren, dit vergte een knap stukje communicatie van onze kant. Hierna hebben we met de gemeente koffie gedronken, en daarna hebben we lekker geluncht.  Vervolgens hebben we het huis bezocht, waarvoor we het geld hebben ingezameld. De leefomgeving van deze mensen heeft een diepe indruk op ons gemaakt. We hebben ons door deze ervaring goed beseft dat we het thuis maar erg goed hebben en dan we hier heel dankbaar voor moeten zijn. Hierna hebben we met z'n allen tijd doorgebracht tot het diner. Na het diner hebben we een spel gedaan om elkaar te leren kennen, in dit spel zijn er veel emoties naar boven gekomen. Ergens op de dag hadden we ook nog ruimte om even een stukje te lopen, toen hebben we met een deel van de groep het dorpje verkend. De gesprekken van de dag zijn goed verlopen, we worden een hechte groep, waaronder het soms gaat over dat de ander niks kan tot en met het vullen van gaatjes voor een ander... Al met al was dit een geslaagde dag!!

Dag 1:

Na wat vertraging staan we nu dan toch echt in de rij voor het vliegtuig. Voor sommigen is dit een nieuwe ervaring, zowel voor de eerste keer vliegen, als voor de eerste keer buiten in de rij, kortom luxe problemen. Wij gaan zo de lucht in, tot latersss

Na een zeer intense vlucht met veel turbulentie zijn we veilig geland in Tirana. Hier werden we opgewacht met een busje. We konden snel wat eten bestellen bij de KFC en dit opeten in de bus. Hier kwamen we er achter dat we toch niet zo goed waren in bestellen als we dachten. Maar uiteindelijk had iedereen een gevuld buikje.

Om 01.10 was het dan eindelijk zover, we waren in het hotel. Na een 4 uur lange busrit, met een zeer intense bestuurder, zijn we veilig aangekomen, al hebben we ons meerdere malen afgevraagd of dit zou lukken. Normaal rijdt je hier namelijk ook rechts, maar onze chauffeur vond links rijden toch fijner.... Het laatste uur van de rit was heftiger dan een gemiddelde achtbaan, op de achterbank vloog je letterlijk de lucht in.  Gelukkig hadden we muziek in de bus om wakker te blijven. Wij gaan nu lekker slapen, want morgen moeten we om 8.45 weer paraat staan.

Albanie