Hervormd Vollenhove.nl

Hervormde gemeente Vollenhove - Sint Jansklooster

▶ Kerkdiensten luisteren

HOUSE OF JOY 18+ AZC

Afgelopen maandag is een onderdeel van de 18+ groep naar het House of Joy geweest. Het House of Joy organiseert activiteiten voor de bewoners van het nabij gelegen asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Voorbeelden van deze activiteiten zijn bijvoorbeeld de kinderbijbelclub, het uitdelen van kleding of Nederlandse les.

Tijdens de avond van het bezoek van de 18+ groep werd er eerst een korte uitleg gegeven over het House of Joy. Vervolgens kwamen er enkele jongeren vanuit het azc om hun verhaal te delen en ontstonden er gesprekken.

De verhalen waren heel ingrijpend om te horen. De jongeren waren gevlucht uit landen als Iran of Syrië vanwege het gebrek aan godsdienstvrijheid of door de heersende oorlogen. Niet kunnen uitkomen voor je God die je graag wil aanbidden, omdat je dat kan bekopen met de dood is afschuwelijk om voor te stellen. De jongeren waren ieder op hun eigen manier erg open over hun vlucht en hun toekomst. Sommige waren sinds hun elfde levensjaar op de vlucht zonder hun ouders. Ze waren zelfstandig op zoek naar vrijheid, veiligheid, eerlijkheid en een toekomst. Het was onwerkelijk om te horen. Wat mooi was om te zien is dat de jongeren erg hoopvol en enthousiast waren. Het House of Joy deed zijn naam eer aan. Het was te merken dat de leerlingen zich thuis voelden en met een positieve blik naar de toekomst kijken. Één van de jongeren heeft bijvoorbeeld als doel om de universiteit te halen, ondanks alle obstakels die hij al heeft meegemaakt en nog gaat krijgen. Al met al was het een zeer waardevolle en ingrijpende avond, waarin je weer even een besef momentje krijgt hoe goed wij het in Nederland eigenlijk hebben.

Q