▶ Luister live

Excursie naar en met Maarten ’t Hart ‘Zie naar de bloemen…’

Op zaterdag 21 april willen we de rust en ruimte proeven van het beroemde Reestdal. De Reest is het prachtige grensriviertje tussen Drenthe en Overijssel.

MExcursie Maarten t Hartaarten’t Hart – niet de schrijver maar de schilder – is net als de schrijver en naarmgenoot een enthousiast liefhebben van de natuur. Hij neemt ons mee het veld in en leert ons te kijken naar planten en vogels. Verder gaan we het atelier in van Maarten en Annelies ’t Hart.

Hoe komt een schilderij tot stand? Ga je met je fototoestel op pad of pak je je tekentas in en neem je je klapstoeltje mee? Veel mensen doen het eerste, maar het werk dat u in De Schuur gaat zien, komt op de laatste manier tot stand. Het betekent - na het vinden van het onderwerp - eerst ruim de tijd nemen om een goede compositie te vinden. Daarna wordt de klapstoel uitgezet, het schetsboek komt tevoorschijn. De volgende uren wordt geleidelijk het hele object met potlood vastgelegd. Het wordt geen getekende ‘foto’: storende elementen worden genegeerd of aangepast. Al tekenend wordt er een nieuwe werkelijkheid geschapen. De basis voor het uiteindelijke kunstwerk.
Dit is in het kort de werkwijze van Maarten ’t Hart. Tijdens onze Voorjaarstentoonstelling kunt u de voorbereidende tekening en het voltooide werkstuk naast elkaar bekijken. Zo kunt u zien hoe de (kerk)interieurs, stadsgezichten e.d. tot stand zijn gekomen.

De werkwijze van Annelies ’t Hart is een variatie op bovenstaand verhaal. Het stilleven materiaal wordt bij elkaar gezocht en net zolang geschikt tot er een goede compositie ontstaat. Het geheel wordt met potlood vastgelegd en daarna verder uitgewerkt.

Aanmelding vóór maandag 16 april bij ds. Hendri Pap

e-mail: predikantambt@hervormdvollenhove.nl