Kerkdienst 5 juli 2020

'Wat hou ik van uw huis!' Dat is het thema voor de eerste dienst na de versoepeling van de maatregelen rondom Corona na 1 juli. Komende zondag komen we met ruim 100 mensen samen in de Grote Kerk. De dienst, die ook met beeld wordt uitgezonden start om 10 uur. Ds. Dick Wolters gaat voor.

Psalm 84Eindelijk mogen we weer! Komende zondag gaan de kerkdeuren weer open en kunnen we weer een dienst houden. Natuurlijk zal alles anders zijn dan daarvoor. Zo moet je je van te voren aanmelden (via: reservering@hervormdvollenhove.nl), zijn er vaste looproutes en extra hygiënemaatregelen en mogen we niet zingen. Maar toch is er een groot gevoel van opluchting bij de meesten van ons, omdat de seinen op groen zijn gegaan en we na maandenlang “online” te hebben gekerkt, we nu ook weer fysiek bij elkaar mogen komen!

Tijdens de dienst op eerste Pinksterdag zei ik dat ik hoopte dat Corona ons één belangrijke les had geleerd: dat om kerk te zijn, we geen gebouw nodig hebben. Ik bedoelde daarmee dat kerk zijn veel verder gaat dan het fysiek bij elkaar komen. Dat we ons geloof dagelijks moeten voeden. Dat we hoop en liefde mogen doorgeven op alle plekken waar we komen. Je gaat niet naar de kerk, je bent de kerk!

Maar steeds meer kom ik achter een tweede les: dat om te geven, je ook moet ontvangen. Om kerk buiten te zijn, je ook binnen in de kerk moet komen. Dat je niet zonder de samenkomsten kunt! Langzamerhand voelde ik me steeds leger worden de afgelopen periode. En in die leegte werd een intens verlangen geboren naar het huis van God.

En dan is er één psalm die bij mij naar boven komt: ‘Wat houd ik van uw huis!’ Psalm 84. Dé psalm waarin de liefde voor Gods huis in wordt bezongen. Deze psalm zal dan ook centraal staan op de eerste zondag waarin we weer bij elkaar mogen komen.

Psalm 84a

Stilte, Votum en groet

Opw. 733 ’10.000 redenen’

Gebod