Stille Week 2021

Hieronder vindt u de diverse online activiteiten die in deze Stille Week worden georganiseerd.

KruisAlles is anders dit jaar. Corona heeft de wereld al meer dan een jaar in zijn greep. We kunnen niet toeleven naar Pasen zoals we dat graag zouden willen. Geen fysieke ontmoetingen, geen verstilde vespers in de Grote Kerk, geen tastbaar moment van elkaar brood en wijn aanreiken, geen paasontbijt, geen trompetgeschal, geen lofzang: ‘De Heer is waarlijk opgestaan!’ Dat allemaal niet in dit jaar. En dat voelt zo leeg en kaal… maar daardoor komen we misschien wel dichter bij het gevoel van de discipelen tijdens die eerste stille week. Een tijd van ontreddering, van wanhoop, van leegte, van gemis, van pijn. En daar dwars doorheen de onwerkelijke boodschap: ‘De duisternis van gebrokenheid en dood heeft het laatste woord niet. Er is een nieuw begin. Het licht van het leven breekt door. De Heer is waarlijk opgestaan! Er is hoop!’
Om dichterbij dit geheim te komen, hebben we dit jaar een (overwegend) online programma voor u:

Woensdagavond 19.30 uur ‘Een nieuw begin’

Het team ‘Blijde Klanken’ verzorgt woensdagavond 31 maart live vanuit de Grote kerk te Vollenhove een extra uitzending voor de Kerkomroep. Het thema voor die avond is “Een nieuw begin“. De uitzending begint om half acht en is gevuld met liederen, gedichten en overdenking, alles gericht op Goede Vrijdag en Pasen.

Goede Vrijdag 10.00 uur Dienst met Avondmaal

Ook deze goede vrijdag willen we het avondmaal vieren. De dood van Jezus wordt verkondigd, het oude is voorbij en alles is nieuw geworden.  Wij willen in dank Hem ontvangen die alles heeft volbracht.
Tijdens de dienst willen we nadenken over de woorden die Jezus uitspreekt bij de maaltijd: ‘Ik verzeker jullie: Ik zal niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat ik er opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van God. (Marcus 14:25)

Via deze link kunt u lezen hoe u thuis mee kunt vieren.

Goede Vrijdag 19.30 uur Dienst met Avondmaal

In Johannes 19 lezen we: ‘Het is volbracht!’ Jezus laatste woord is een uitroepteken. Gods heerlijkheid wordt zichtbaar in een man die sterft uit liefde. Na dit woord, laat Johannes ons zien wat de betekenis is van Jezus dood. Een soldaat steekt met een speer in zijn zij. Bloed en water vloeien uit Jezus. Over de betekenis van dit beeld denken we deze Goede Vrijdag na. Een betekenis die we niet alleen horen, maar ook proeven als Jezus zegt: ‘Dit is mijn bloed voor u vergoten!’

Via deze link kunt u lezen hoe u thuis mee kunt vieren.

Stille Zaterdag 15.00 uur Orgelconcert Johan Bredewout

Deze middag neemt Johan ons muzikaal mee van Goede Vrijdag naar Pasen. Gerti Winter zal tussen de liederen en muziekstukken woorden en gedichten spreken.

Eerste Paasdag 10.00 uur: het feest van de opstanding van de Heer

We willen luisteren naar het evangelie van Marcus. ‘De Heer is waarlijk opgestaan!’ Het is het wonder boven wonder. God doet grote en onverwachte wonderen. In deze feestelijke dienst zal er trompet gespeeld worden door Lianne Roskam en Stephan Veldman. Bekende en minder bekende paasliederen zullen we zingen.

Eerste Paasdag 19.00 uur online dienst

Thema voor deze dienst is: ‘Houd me niet vast!’ Het zijn de woorden die Jezus na de opstanding tegen Maria spreekt (Joh. 20:17). In deze Coronatijd ontdekken we hoe belangrijk fysieke aanraking is. We kunnen er naar verlangen om weer vastgehouden te worden. Alle evangelisten benadrukken Pasen als een fysieke ervaring. De Heer is waarlijk (lees: lichamelijk) opgestaan! Waarom dan deze afwijzing van Jezus? Wat doet Pasen met fysieke uitingen van liefde? Daarover denken we deze avond na!